Πολιτιστικά Δρώμενα

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Σητείας συνυπάρχει με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρόν σε όλες τις μορφές σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης και καθημερινής ψυχαγωγίας. Στην πόλη της Σητείας στις τουριστικές περιοχές Μακρυγιαλού Παλαικάστρου και Μόχλου αλλά και στα χωριά και των τεσσάρων δήμων της επαρχίας Σητείας, πραγματοποιούνται σημαντικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις στις οποίες παρουσιάζονται έργα τόσο από τον χώρο της παράδοσης όσο και από τις σύγχρονες αναζητήσεις ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών και ομάδων.

Κορνάρεια

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη της Σητείας, που ξεκινούν αρχές Ιουλίου και διαρκούν έως τις 15 Αυγούστου. Θεσμός καταξιωμένος, με ευρύτατη απήχηση άρχισε το 1984 και περιλαμβάνει μουσικές, θεατρικές και χορευτικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας καθώς και αθλητικές διοργανώσεις (Κορνάρειος Δρόμος με συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα, Beach Volley). Οι εκδηλώσεις των Κορναρείων γίνονται στον υπαίθρειο χ'ωρο εκδηλώσεων του Ενετικού Φρουρίου Καζάρμα και στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας. Στο πλαίσιο των Κορναρείων διοργανώνονται σε χωριά του Δήμου εκδηλώσεις όπως τα Καζανέματα (γιορτή ρακής) και Κλήδονας (τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου).

Στόχος των Κορναρείων είναι η πολιτιστική αναβάθμιση της Σητείας και η δυνατότητα που δίνεται στους ξένους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τον πολιτισμό του τόπου.

Γιορτή Αγίας Αικατερίνης

Θρησκευτική γιορτή της πολιούχου Σητείας Αγ. Αικατερίνης, 25 Νοεμβρίου. Μετά την θρησκευτική τελετή διοργανώνεται Λαϊκός Δρόμος, όπου συμμετέχουν πολίτες και αθλητές της πόλης κάνοντας τον γύρο της Σητείας. Η παραπάνω εκδήλωση διοργανώνεται από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σητείας.

Γιορτή καλαμποκιού

Είναι καινούρια γιορτή και γίνεται στο χωριό Πισκοκέφαλο. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πισκοκεφάλου. Περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις.

Πανυγήρια

Επ' ευκαιρία σημαντικών θρησκευτικών εορτών γίνονται σε διάφορα χωριά της Επαρχίας Σητείας τα παρακάτω πανυγήρια.
- Αγ. Παρασκευής 26/7 στη Ζήρο και στην Αγία Τριάδα. 
- Αγ. Γεωργίου, 23/4 , στον ερειπωμένο οικισμό Σκαλιά, κοντά στο χωριό Σίτανος.
- Αγ. Μαρίνας 17/7, στα Έξω Μουλιανά και στη Μυρσίνη.
- Προφήτη Ηλία 20/7 στα Μέσα Μουλιανά.
- Αγ. Παντελεήμονα, 27/7 στη Ρούσα Εκκλησιά, Χαμέζι και Σχινοκάψαλα.
- Μεταμόρφωσης, 6/8, στα Έξω Μουλιανά στον ’γιο Στέφανο και Ζάκρο.
- Παναγίας 15/8, στο Παλαίκαστρο, Λάστρο, Πισκοκέφαλο, Τουρλωτή, Σίτανο.
- Αγ. Ιωάννη 29/8 στη Ζήρο.
- Παναγίας 8/9 στις Λιθίνες
- Σταυρού 14/9 στη Σφάκα
- Αγ. Σοφίας 17/9 στους Αρμένους
- Αγ. ’ννας 9/12 στο Πισκοκέφαλο.
- Αγ. Τριάδας, στο Παλαίκαστρο και Αγ. Τριάδα.
- Αγ. Πνεύματος, στους Αρμένους.

Καρναβάλι Σητείας/Μακρυγιαλού/Ιτάνου/Λεύκης

Θεσμός σχετικά πρόσφατος, που γίνεται οργανωμένα τα τελευταία χρόνια στην έδρα κάθε δήμου. Συγκεντρώνει συμμετοχές από δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους όλης της Επαρχίας Σητείας. Πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Επαρχία Σητείας

Εδώ στις ανατολικές ακτές της Κρήτης θα σου αποκαλυφθεί η κυριαρχία του Ηλίου, ενός ήλιου πολύ δυνατού για να τον αγνοήσεις.

 

Επικοινωνία

  info (@) cretesitia.gr
  +30.28430.23590
 +30.28430.25341
 Ανθέων 5
72300 Σητεία - Κρήτη - Ελλάδα

Μείνετε σε επαφή