Παράδοση και Σύγχρονος Πολιτισμός

Σ' όποιο λαϊκό πανηγύρι ή γλέντι και αν βρεθεί ο επισκέπτης θα ζήσει πρωτόγνωρες συγκινήσεις συμμετέχοντας ή παρακολουθώντας τους αρχαίους τοπικούς χορούς, την πλούσια και ζωντανή μουσική παράδοση, τις περίφημες Σητειακές κοντυλιές και τις παλιές ή αυτοσχέδιες κρητικές μαντινάδες, παραδόσεις στις οποίες οι από τη φύση τους γλεντζέδες Σητειακοί είναι ασυναγώνιστοι. Απλές ή τυχαίες συναντήσεις ντόπιων και ξένων συχνά εξελίσσονται σε γλέντια.

Το Φθινόπωρο μάλιστα "τα Καζανέματα" την παμπάλαια διαδικασία παραγωγής της ρακής, της οποίας την αρχέγονη γοητεία άρχισαν τα τελευταία χρόνια να ανακαλύπτουν οι Ευρωπαίοι, μετατρέπονται πάντα σε σύγχρονες διονυσιακές διασκεδάσεις και γλέντια. Είναι η πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή σε παραδοσιακούς τομείς δημιουργίας όπως η ξυλογλυπτική, η υφαντουργία, η μεταλλοτεχνία, η χρυσοχοΐα όπου επιβιώνει η φρεσκάδα και η επινοητικότητα που κληροδότησε ο Μινωικός Πολιτισμός. Είναι η ανεπανάληπτη τεχνική ικανότητα των αγγειοπλαστών που δημιουργούν στα ίχνη της μεγάλης κεραμικής παράδοσης των Μινωιτών. Είναι οι εξαιρετικής ομορφιάς Βυζαντινές εικόνες που συνεχίζουν τη μεγάλη παράδοση της Κρητικής Σχολής, τα αρχαία μουσικά όργανα που κατασκευάζονται με το ίδιο μεράκι μέχρι σήμερα. Είναι πάνω από όλα οι απλές καθημερινές απολαύσεις και συνήθειες στις οποίες επιβιώνουν τα χαρακτηριστικά και ρυθμοί ζωής που απόλαυσαν και ύμνησαν οι τυχεροί ταξιδιώτες της αιώνιας κρητικής γης.

Επαρχία Σητείας

Εδώ στις ανατολικές ακτές της Κρήτης θα σου αποκαλυφθεί η κυριαρχία του Ηλίου, ενός ήλιου πολύ δυνατού για να τον αγνοήσεις.

 

Επικοινωνία

  info (@) cretesitia.gr
  +30.28430.23590
 +30.28430.25341
 Ανθέων 5
72300 Σητεία - Κρήτη - Ελλάδα

Μείνετε σε επαφή